Sushi van asperge en pandanrijst

Snij het onderste stukje van de asperges en schil eventueel het onderste lichtgroene deel. Was de asperges en kook ze in 8 minuten in ruim water met zout beetgaar. Laat de asperges in een vergiet uitlekken. Breng de rijst met 3 dl water en zout aan de kook. Kook de rijst, met de deksel op de pan, heel zachtjes 10 minuten. Doe de warmtebron uit en laat de rijst nog 10 minuten staan. Los de suiker op in de rijstazijn en meng de azijn door de nog warme rijst. Laat de rijst afkoelen. Halveer de plakken ham. Rol telkens 1 asperge in een halve plak ham.

Spreid een vel nori uit op een sushimatje of een stuk huishoudfolie. Verdeel, met vochtige handen, ¼ deel van de rijst over het norivel en laat daarbij aan de boven- en onderkant een rand van ca. 2½cm. vrij. Bestrijk de rijst eerst met een klein beetje wasabi en dan met een theelepel mayonaise. Leg een aspergerolletje in het midden van de rijst en rol met behulp van het matje de nori en de rijst om de asperge. Maak op dezelfde wijze nog drie rollen. Snij elke rol in 6 stukken en verdeel ze over 4 bordjes. Spuit een klein toefje wasabi op het bord. Schenk de sojasaus in 4 kleine schaaltjes. Voeg aan tafel naar smaak wasabi aan de sojasaus toe. Doop de sushi voor hem te eten eerst in de sojasaus.

Keer terug naar Recepten